Blog

Minden, amit a CNC forgácsolásról tudni érdemes

2017. 06. 26. 12:39

A CNC forgácsolás (Computer Numerical Control)

CNC forgácsolás egy anyagok megmunkálására használatos eljárás, amit számítógép vezérlésű szerszámgéppel végeznek. A CNC forgácsolás abban különbözik a sima forgácsolástól, hogy az a szerszámgép, ami ehhez a munkához szükséges, számítógéppel vezérelhető. A CNC forgácsolás egyedi alkatrészek tervezését és gyártását teszi lehetővé.
A számítógépes program alapú működtetés sok időt takarít meg a munkavégzőnek, hiszen a szerszámgép beállítgatása sok időt elvesz, miközben a pontos beállítások nélkülözhetetlenek! A CNC forgácsológépekkel nem csak rövidebb idő alatt végezhetőek el a munkafolyamatok, de segítségével milliméter pontosan beállíthatóak a vágások, aminek köszönhetően precíz, hibátlan munka végezhető.

A CNC forgácsolás eredete

Ha meg akarnánk fejteni a CNC forgácsolás eredetét, akkor gondoljunk a történelem órákon tanultakra! Már a lándzsa végét is lefaragták elődeink, hiszen akkoriban az egyik legfontosabb teendőnk a vadászat volt. Ahhoz pedig, hogy az ember húst ehessen, szúró eszközre volt szüksége, amivel leöli a vadat. Mivel ez hosszú időn át bevált módszer volt, továbbfejlődött. A kőkorszakban már pattintott kőhegyet erősítettek a szúrófegyverekre, később pedig fémből öntötték ki a fegyver végét.
Később, a 18. és 19. században megjelentek az első szerszámgépek, amit akkoriban állati erővel, vagy vízkerékkel működtettek. Csak később találták fel a gőzgépet a  szerszámgépek hajtására, ami már egész műhelyeket szolgált ki. Végül a szerszámgépek hajtása szép fokozatosan mindenütt villanymotor hajtásúvá vált.
Ennek a folyamatnak akármelyik részét is vesszük alapul, minden szakaszában jól jött volna egy forgácsológép, hiszen őseink minden esetben faragtak, csak az alapanyag változott! A modern technológiának köszönhetően pedig a megmunkálás pontossága is tökéletesedett.

A forgácsoló és a CNC forgácsoló szakma

A forgácsolók fémmegmunkálással foglalkozó, önállóan dolgozni tudó szakemberek, akik beállítják a gépeket, majd felügyelik a gyártás folyamatát. Képzésük a maróberendezések, fúróművek gyakorlatban történő használatán alapul. Ők dolgoznak a lézervágógépekkel és a nagy nyomású vízsugaras vágógépekkel.
A forgácsoló mesterség elsajátításához szükséges képzéseket különböző szakirányokban oktatják, melyek közül az NC és a CNC forgácsoló szak az egyetlen, aki a választott technikához az automata, géppel vezérelt forgácsolás ismereteivel is rendelkezik.

Miért vált szükségessé a forgácsolás automatizálása?

Rohanó világunkban, ahol már mindenki kezében ott az okostelefon, jól tudjuk, hogy milyen óriási segítséget jelent, ha telefonunk figyelmeztet a teendőinkre, megjegyzi helyettünk a telefonszámokat, vagy épp számításokat végez. A komplikáltabb applikációkról már nem is beszélve!
Ugyanez a helyzet a forgácsolással is! Amikor egy megadott határidőn belül kell a kemény, fém alkatrészből több ezret legyártani, nem állhat ugyanaz a szaki mindig a futószalag mindkét oldalán. Ilyenkor jön képbe a CNC forgácsoló szakember, akinek nem jelent problémát az automata vezérlésű gépek beállítása.
Az idő pénz, ezért a CNC forgácsolás megjelenésével jelentősen csökkent a gyártás ideje, emellett a munkavégzés is precízebb lett.

Vissza